Rozvoj praktických znalostí a dovedností studentů středních škol v provinciích Kampong Speu a Kampong Chhnang, Kambodža

30.12.2024

INFORMACE O PROJEKTU

Realizátor projektu: Diakonie ČCE – Středisko humanitární a rozvojové spolupráce

Donor: Česká rozvojová agentura

Doba realizace: 2024–2026

VÝCHOZÍ STAV

Kambodža, s populací přibližně 16,7 milionu obyvatel, dosáhla v posledních dvou desetiletích výrazného pokroku v přístupu ke vzdělání. Navzdory rostoucímu financování však zůstává veřejné školství výrazně podfinancované, což ovlivňuje kvalitu výuky, dostupnost vzdělávání a připravenost mladé populace na trh práce. Situace je obzvláště náročná ve venkovských oblastech, kde jsou školy často závislé na minimálních ročních rozpočtech. Pro budoucí ekonomický rozvoj Kambodže je klíčový sektor technického a odborného vzdělávání (TVET). Ačkoliv vláda usiluje o integraci TVET a podporu praktických dovedností do středoškolského vzdělávání, omezené financování a nerovnoměrné rozdělení zdrojů brání plnému využití jeho potenciálu. Projekt se zaměřuje na integraci teoretické i praktické výuky v oblasti zemědělství, rybářství a informačních technologií na vybraných středních školách. 

CÍL A ROZVOJOVÝ ZÁMĚR PROJEKTU

Hlavním cílem tohoto projektu bude usnadnit mimoškolní technické a odborné vzdělávání v provinciích Kampong Speu a Kampong Chhnang, aby se zvýšila schopnost výdělku absolventů po ukončení střední školy. Rozvojovým záměrem projektu je podpořit rozvoj venkova v Kambodži zlepšením kvality života a odolnosti venkovských komunit prostřednictvím posílení vzdělávacích a praktických dovedností pro udržitelnou obživu.

ROLE HOLISTIC SOLUTIONS S.R.O. V PROJEKTU

V roce 2024 se tým HS zaměřil na teoretickou a praktickou výuku místních učitelů na téma sušení ovoce a masa. Školení kladlo důraz na hygienické podmínky zpracování produktů z hovězího masa a ryb a dostupného místního ovoce (banán, ananas, mango a papaya), přičemž veškerou teorii účastníci následně sami prakticky zkoušeli. HS tým společně s účastníky vždy evaluoval výsledky předešlého sušení a poskytoval průběžně zpětnou vazbu, aby bylo dosaženo nejlepších výsledků a účastníci mohli nabyté zkušenosti předávat dál. Veškeré receptury na sušené produkty účastníci obdrželi pro budoucí návazná školení.

Školení se rovněž věnovalo provozu a údržbě solárních sušáren a součástí bylo rovněž využití organických zbytků ze zpracování ovoce metodou kompostování, včetně vermikompostování.

Na závěr byli účastníci proškoleni v balení těchto produktů a naučili se základy marketingu a možnosti prodeje v Kambodži i ve světě. Samozřejmostí byla ochutávka všech vzniklých usušených produktů.